Здраве и красота

Топ 10 причини за поява на високо кръвно налягане

Какво предизвиква хипертония, дори в млада възраст?

27.11.2014г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сърдечносъдовите заболявания са сред най-мащабните в цял свят. Милиони хора страдат от някакъв вид заболяване на сърдечносъдовата система. Отново милиони са претърпелите инфаркт – някои смъртоносен, други не, но с последици.

Високото кръвно налягане също е бич, който поразява вече все повече млади хора. То е основна причина за поява на остри състояния, включително инфаркт. Ако не бъде третирано навреме и адекватно, може да доведе до сериозни мащабни увреждания на органите и тъканите, и в крайна сметка – смърт.

Причините са много, но ние ще ви представим най-често срещаните от тях. Запознавайки се с предразположеностите към хипертонията, можете да спомогнете за собственото си предпазване от нея, както и произтичащите от нея заболявания и състояния.

Възраст

Причина №1 за поява на високо кръвно налягане може да е възрастта. Шансът да станете жертва на хипертонията е много по-висок при възрастните хора. Рискът се увеличава допълнително, ако има наличие на втвърдяване на артериалните стени.

Наследственост

Ако във фамилната ви анамнеза присъстват един или повече случая на повишено артериално налягане, това може да предполага риск и за вас. Притеснително е, защото наследствените форми на хипертония могат да дадат проявления още в юношеска или млада възраст.

Пол

Мъжете са много по-предразположени към високо кръвно налягане, отколкото жените. Те имат по-големи рискове и от развитие на инфаркт. Това не означава, че жените не трябва да се притесняват, ако имат основание за това. Добрите хранителни навици и здравословният начин на живот трябва да са налице при всички обстоятелства.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да са причина за високо кръвно налягане. Оптималното тегло варира при всеки човек, затова е нужно да изчислите индекса на телесната си маса. Така ще сте наясно към какво тегло трябва да се стремите, за да влезете в нормални граници.

Свързани статии

Чувствителност към сол

Някои хора са по-чувствителни към прием на натрий, което прави кръвното налягане предразположено към покачване. Ако и с вас е така, заменете натриевата сол с калиева. Важно е и да се намали количеството сол.

Консумация на алкохол

Ако се опиянявате само от две чаши алкохол, това е ясен знак, че имате проблем с кръвното налягане. Големите количества алкохол биха се оказали изключително опасни.

Стрес

Стресът присъства в графите, характеризиращи повече заболявания. Непостоянното работно време, смените, проблемите в семейството – всичко това оказва вредно влияние на сърцето и кръвното налягане.

Контрацептиви

Пероралните хормонални контрацептиви могат да се окажат причина за повишаване кръвното налягане при жените. Редовният прием на противозачатъчни повишава риска от развитие на хронично високо кръвно налягане.

Мързел

Ако сте седнали по цял ден на бюро в работата, а вкъщи лежите на дивана пред телевизора, сами покачвате риска си от развитие на хипертония. Залежаването и лошият начин на живот са сред най-разпространените причини за поява на хипертония.

Постоянно пиене на лекарства

Дори смятаните за безобидни лекарства, като аспирина, както и онези, отпускани без рецепта, могат да се окажат причина за поява на високо кръвно налягане. Някои хора са свикнали да пият хапчета непрекъснато. Това е доста сериозен рисков фактор.

Коментирай