Първата в света операция, с помощта на която се лекува хипертония, бе успешно извършена от британски учени.
 


Новият метод за лечение на хипертония може да помогне на милиони хора да се излекуват от повишеното кръвно налягане. За извършване на манипулацията, продължеваща около час, не е нужно пациента да се поставя под наркоза.


Методът, наречен renal sympathetic-nerve ablation (аблация на бъбречния симпатиков нерв) е част от международно клинично изпитание на революционен метод. Според експерти, цитирани от вестник "Дейли Телеграф",  това може да се окаже най-големия пробив в тази област на медицината за последните петдесет години.


Авторите на този революционен метод обясняват, че през кръвоносен съд се вкарва проводник с помощта на който се правят множество микроизгаряния на нервът, отговарящ за предаването от мозъка в бъбрека на определен сигнал.


Това позволява да се блокира нервният импулс, провокиращ кръвното налягане, и  значително се намалява рискът от инфаркт, инсулт и отказ на бъбреците. Според предварителните данни ефектът настъпва след около три месеца.


Първият пациент, опериран по новия метод бил Антъни Хенри. 68-годишният пациент е бил  болен от диабет, с дълбока венозна тромбоза и прекарал инсулт. По време на процедурата той е бил в съзнание и разговарял с лекарите. Останал е едно денонощие в болницата за наблюдение.


Очаква се в бъдеще, изписването на пациентите да става още на същия ден след интервенцията. Това обаче, ще стане едва след събиране да допълнителна информация за  периода на рехабилитация и пълното възстановяване.