Тъмният шоколад, както и други какао-съдържащи продукти понижават кръвното налягане в по-голяма степен в сравнение с чая, установи ново проучване.

В проведеното изследване учените сравнили стойностите на артериалното налягане на пациенти, консумиращи зелен или черен чай с тези на хора, които употребявали значително количества какао-съдържащи храни. Резултатът бил, че шоколадът и неговите производни понижили систолното артериално налягане при 4,7% от изследваните, а диастолното съответно при 2,8% от тях. Според учените, наблюдавания ефект наподобява монотерапията при лечение на артериална хипертония с бета-блокери или АСЕ-инхибитори. Подобен резултат не бил наблюдаван в групата, консумиращи чай.

Знае се, че какаото и чая са богати на съединения, наречени полифеноли, за които се предполага, че имат протективен ефект спрямо сърдечно-съдови заболявания и артериална хипертония. Високо съдържание на полифеноли има също така и в зеленчуците и плодовете. Разликата в действието на чая и какаото върху кръвното налягане най-вероятно се дължи на различния вид полифеноли, които те съдържат.

Учените са на мнение, че в най-скоро време ще се проведат подробни изследвания за ефекта на какаото върху развитието на острите коронарни синдроми. Очаква се резултатите да покажат, че благодарение на шоколадовото блокче рискът от развитие на инсулт може да бъде намален с 20%, а този на инфаркта – с 10%.