Спе­ци­а­лис­ти­те твърдят, че в 68 на сто от слу­ча­и­те хи­пер­то­ни­я­та се раз­ви­ва на нер­в­на поч­ва. При вся­ка стре­со­ва си­ту­а­ция в ор­га­низ­ма на чо­ве­ка се от­де­ля мно­го ад­ре­на­лин. То­ва е нор­мал­на ре­ак­ция за от­би­ва­не на аг­ре­си­я­та, т.е. “ата­ку­вай или бя­гай”.
До­ри и при здра­ви хо­ра то­зи хор­мон по­ви­ша­ва кръв­но­то на­ля­га­не, за да оси­гу­ри при­то­ка на кръв към всич­ки мус­ку­ли. Та­ка­ва уни­вер­сал­на за­щит­на ре­ак­ция на ор­га­низ­ма в от­го­вор на стре­са при­веж­да всич­ки сис­те­ми на ор­га­низ­ма в бой­на го­тов­ност. Кръв­но­то на­ля­га­не се по­кач­ва за­ра­ди уси­ле­на­та ра­бо­та на сър­це­то в то­зи мо­мент и за­ра­ди спаз­ми в кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве. От­на­ча­ло при проб­лем­на си­ту­а­ция за­поч­ват т.нар. крат­кот­рай­ни тран­зи­тор­ни хи­пер­то­нич­ни кри­зи. А най-раз­п­рос­т­ра­не­ни­те “хи­пер­то­нич­ни” си­ту­а­ции са ме­ди­цин­с­ки­ят прег­лед - осо­бе­но мъ­же­те под­съз­на­тел­но мно­го се стра­ху­ват от бе­ли­те прес­тил­ки, т.е. от бол­нич­на­та об­с­та­нов­ка. Не по-ма­лък стрес из­пит­ват и ко­га­то се на­ла­га да по­се­тят ка­би­не­та на на­чал­ни­ка си.

Ес­тес­т­ве­но, не при всич­ки се по­ви­ша­ва кръв­но­то на­ля­га­не в кри­зис­ни си­ту­а­ции. В рис­ко­ва­та гру­па вли­зат из­бух­ли­ви­те хо­ле­ри­ци и, кол­ко­то и да е стран­но, съ­що и флег­ма­ти­ци­те. Точ­но те са склон­ни към за­дъл­бо­ча­ва­не в дре­бо­лии.

1 СТАРО ВЪЗПАЛЕНИЕ ИЛИ СЪТРЕСЕНИЕ НА ГЛАВНИЯ МОЗЪК МОЖЕ ДА ОТКЛЮЧИ ХИПЕРТОНИЯ

Мно­го за­бо­ля­ва­ния на глав­ния и гръб­нач­ния мо­зък чес­то се съп­ро­вож­дат с по­ви­ше­но кръв­но на­ля­га­не. Тук се имат пред­вид пре­ка­ра­ни въз­па­ле­ния и сът­ре­се­ния на глав­ния мо­зък, до­ри и те да са станали още в дет­с­т­во­то ви.

Ако си спом­ня­те, че и при вас се е слу­чи­ло не­що по­доб­но, е нуж­но да се обър­не­те към нев­ро­лог, за да ви нап­ра­ви елек­т­ро­ен­це­фа­лог­ра­ма.

ВНИ­МА­НИЕ!
По­ви­ше­но­то кръв­но на­ля­га­не е един от чес­ти­те сим­п­то­ми на мах­мур­лук при на­пъл­но здра­ви хо­ра. Раз­па­дът на ал­ко­хо­ла пре­диз­вик­ва спаз­ми на съ­до­ве­те в глав­ния мо­зък и то­ва про­во­ки­ра хи­пер­то­нич­ни­те сим­п­то­ми. В та­къв слу­чай е най-доб­ре да при­е­ме­те спаз­мо­ли­тик, кой­то ще от­пус­не съ­до­ве­те, а ще пре­мах­не и бол­ка­та в гла­ва­та.

2 ПРОБЛЕМИ С БЪБРЕЦИТЕ ВОДЯТ ДО ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Поч­ти ви­на­ги кръв­но­то на­ля­га­не се по­ви­ша­ва при за­бо­ля­ва­ния на бъб­ре­ци­те. Ако стра­да­те от на­ру­ше­ния в ури­ни­ра­не­то - бол­ка, па­ре­не, чес­ти по­зи­ви, - на­пъл­но ве­ро­ят­но е да има­те пи­е­ло­неф­рит или бъб­реч­но­ка­мен­на бо­лест. Ако сте мла­ди и чес­то бо­ле­ду­ва­те от ан­ги­на и има­те ана­лиз на ури­на­та с отклонения от нормата, зна­чи тряб­ва да се прег­ле­да­те за гло­ме­ру­ло­неф­рит.

А при мъ­же­те кръв­но­то мо­же да се по­ви­ша­ва и при обос­т­ря­не на прос­та­ти­та. Ако дъл­го вре­ме ар­те­ри­ал­на­та хи­пер­то­ния не се под­да­ва на ле­че­ние, тряб­ва да обър­не­те вни­ма­ние на съ­до­ви­те за­бо­ля­ва­ния на бъб­ре­ци­те.

Та­ки­ва са фиб­ро­мус­кул­на дис­п­лазия на бъб­реч­на­та ар­те­рия, осо­бе­но при мла­ди же­ни, и ате­рос­к­ле­ро­за при въз­рас­т­ни­те бол­ни. В те­зи две си­ту­а­ции най-чес­то се на­ла­га хи­рур­гич­на на­ме­са.

3 НЕДОСТИГЪТ НА ХОРМОНА АЛДОСТЕРОН КАЧВА КРЪВНОТО

Ако при из­с­лед­ва­не на кръв­та се ока­же, че има­те нис­ко съ­дър­жа­ние на ка­лий, а по­ви­ше­но­то на­ля­га­не се съ­че­та­ва с мус­кул­на сла­бост, най-ве­ро­ят­но в ор­га­низ­ма има не­дос­тиг на хор­мо­на ал­дос­те­рон.

Кръв­но­то на­ля­га­не се по­ви­ша­ва от прис­тъ­пи, а кри­зи­те се съп­ро­вож­дат с блед­ност, из­по­тя­ва­не, за­си­ле­но сър­це­би­е­не, тре­пе­ре­не. Наб­лю­да­ва се и за­гу­ба на тег­ло, как­то и чрев­но раз­с­т­рой­с­т­во.

В та­ки­ва си­ту­а­ции не е из­к­лю­чен и доб­ро­ка­чес­т­вен ту­мор на над­бъб­реч­ни­те жле­зи.

4 ПРО­ТИ­ВО­ЗА­ЧА­ТЪЧ­НИ­ТЕ ПО­ВИ­ША­ВАТ КРЪВ­НО­ТО ПРИ 5% ОТ МЛАДИТЕ ЖЕНИ

Ако сте мла­да же­на и без ви­ди­ми при­чи­ни по­ня­ко­га ска­ча кръв­но­то ви на­ля­га­не, но не стра­да­те от ня­как­ви дру­ги ти­пич­ни на­ру­ше­ния, най-ве­ро­ят­но при вас хи­пер­то­ни­я­та е свър­за­на с при­ем на про­ти­во­за­ча­тъч­ни сред­с­т­ва.

Ес­т­ро­ге­ни­те, ко­и­то се съ­дър­жат в про­ти­во­за­ча­тъч­ни­те хап­че­та, пре­диз­вик­ват по­ви­ша­ва­не на кръв­но­то на­ля­га­не при 5 на сто от же­ни­те. За­то­ва е же­ла­тел­но да се обър­не­те към ги­не­ко­лог и за­ед­но да под­бе­ре­те дру­ги сред­с­т­ва за пред­паз­ва­не от бре­мен­ност.