Ще забравите за високото кръвно с тези съвети

Вижте как без много усилия да подобрите здравословното си състояние

Ще забравите за високото кръвно с тези съвети

Високото кръвно налягане е проблем, който определено не е за пренебрегване. Много хора живеят с него без да вземат никакви мерки, за да намалят неговото ниво. Често дори не си дават сметка, че то не е в допустимите граници. Трябва да знаете, че не е необходимо да се примирявате със страничните ефекти от високите стойности на кръвното.

Ако вече веднъж ви е поставена диагноза "високо кръвно налягане”, това не означава, че то не може да се контролира. Има някои малки хитринки, които ще ви помогнат да свалите нивото на кръвното, а заедно с това ще ви поведат по пътя на по-здравословния начин на живот. Вижте как само с четири прости стъпки можете едновременно да се погрижите за здравето си и да подобрите както настроението, така и продуктивността си.

Свалете ненужните килограми

Ще забравите за високото кръвно с тези съвети

Дори и то да не е очевидно на пръв поглед, наднормено тегло може да окаже негативен ефект върху кръвното налягане. Затова трябва да положите известни усилия в борбата със загубата на килограми, но само на тези, които са в излишък.

В Jenite.bg често ви даваме разнообразни съвети за ефективно отслабване и умерени диети. Най-важното, което трябва да направите като старт в битката със свалянето на излишното тегло, е да започнете да се храните здравословно и да тренирате редовно.

Под "тренировки” нямаме предвид непременно тежко и изтощаващо до краен предел физическо натоварване. Дори всекидневните 30-минутни упражнения помагат за по-доброто здравословно състояние. Съобразете продължителността на спортните занимания с реалните си възможности, за да не се появят непредвидени проблеми.

Намалете приема на натрий

Ще забравите за високото кръвно с тези съвети

Няма нужда да солите обилно всяко едно ястие - можете да използвате други подправки, които да осигурят същия страхотен вкус на любимата гозба, какъвто се постига с помощта на солта. В повечето случаи хората, които прекаляват с приема на сол, го правят по навик, а не защото наистина имат нужда от количеството, с което "се награждават”.

Освен това трябва да внимавате дали в храната няма предварително добавена сол. Много от готовите пакетирани продукти съдържат тази така "необходима” съставка и ако прибавите още, само ще влошите положението. Затова задължително обръщайте внимание на съдържанието на опаковката.

Спрете пиенето

Ще забравите за високото кръвно с тези съвети

Е, може да не го спрете изцяло, но по-малкото количество алкохол в организма определено е по-добър вариант, когато става въпрос за здравето ви. Няма проблем да си сипвате чаша вино в края на работния ден, нито пък да изпиете една студена бира по време на летните горещини. В случай че по този начин успеете да ограничите пиенето, ще си осигурите по-ниски стойности на кръвното налягане.

Доказано е, че малко количество алкохол всеки ден (чаша вино например) може да помогне за сваляне на високото кръвно. Трябва обаче да знаете кога да спрете и къде точно изтича лимитът на здравословната консумация.

Водете си дневник на храненето

Ще забравите за високото кръвно с тези съвети

Както вече споменахме, здравословното хранене спомага за нормалното ниво на кръвното налягане. Понякога обаче единствено намаляването на приема на сол не е достатъчно, за да свалите високото кръвно.

Една интересна идея е в продължение на една седмица да си водите дневник, в който да записвате какво хапвате през деня, а и през нощта, ако ви се случва нощем да правите кратки разходки от спалнята до хладилника в кухнята. По този начин след като отмине поставеният период, ще можете да установите какви са лошите навици, които вредят на здравето ви. С тяхната промяна ще можете да подобрите начина си на хранене, а заедно с него - и здравословното си състояние.

Ако тази статия ви е харесала и искате да четете още материали на тема "Здраве", станете част от Jenite.bg във Facebook!

13 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 31.07.2014|18:23
Трудно ами,ядем на крак,каквото ни попадне,все бързаме,кой има време за разни здравословни методи.
2
Не е посочен 31.07.2014|18:21
Опасно е и много хора страдат от него,но трябва да се грижим за себе си,няма как.
1
Не е посочен 31.07.2014|18:04
Наистина са полезни,но в ежедневието ни е много трудно да се спазят.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay